Så arbetar kommunen med säkerheten
Maria Kanka är säkerhetschef på Enköpings kommun sedan fyra år och har en bakgrund från Polisen. Hon inledde med att beskriva hur säkerhetsarbetet i kommunen är upplagt. Säkerhetsarbetet är uppdelat på sex funktioner, där Maria är övergripande ansvarig och drivande. Maria och hennes medarbetare är dels konsulter inom kommunen i interna säkerhetsfrågor, dels har de utåtriktad verksamhet mot samhället, företag, föreningar med mera.
När det gäller det externa säkerhetsarbetet väljs varje år ut ett problematiskt område i Enköpings kommun att jobba koncentrerat med. Under 2018 är det Västerleden. Inom ramen för det arbetet görs trygghetsmätningar, klagomålshantering, incidentrapporter etc.
Tryggare Enköping fokuserar på samarbete
Maria lämnade över ordet till Carl Gynne, brotts- och drogsamordnare i Enköpings kommun. Han är strategiskt ansvarig för det brottsförebyggande arbetet inom kommunen. Det kan handla om allt från hur man planerar bostadsområden, infrastruktur och närområden till att skapa ett nära samarbete med skola och socialtjänst för att identifiera olika målgrupper inom riskområden.
Carl leder också arbetet i utvecklingsgruppen Tryggare Enköping, som arbetar på uppdrag av kommunens styrgrupp för brottsförebyggande arbete. Tryggare Enköping samordnar, utvecklar och initierar lång- och kortsiktiga insatser för invånarna i Enköpings kommun inom områden som trygghet, säkerhet, skydd mot olyckor, brottsförebyggande arbete och krisberedskap. I Tryggare Enköping samarbetar kommunen med viktiga funktioner i samhället som Polisen, kyrkan, landstinget och bostadsbolag. Fokus ligger på att ta fram bättre lägesbedömningar – system för veckovisa rapporter om lägesbilden – till olika delar av kommunens verksamheter.
Inom kommunen finns också en bevakningsbil som anlitas utifrån behov som bevakar fastigheter med mera.
– Får vi inspel om ökad oro kring centrum kan vi växla upp med vår kommunbevakning om det behövs”, sa Carl Gynne.
Polisen: Viktigt att anmäla alla brott
Förebyggande arbete enligt Brå
- Utbilda personalen i service, kundbemötande och säkerhet i butik.
- Tänka på hur stöldbegärliga varor hanteras och placeras – gärna väl synliga och nära kassan.
- Använda kameraövervakning med monitorer vid entrén.
- Installera varularm.
- Sätta upp skyltar om att alla stölder polisanmäls – och gör som skylten säger om en stöld skulle inträffa.
- Sätta in speglar för att öka möjligheterna till övervakning.
- Undvika ensamarbete i butiken.
- Utbilda väktare i att fokusera mer på brottsförebyggande.
Läs det fullständiga referatet genom att logga in på medlemssidorna (endast för medlem)